یکی از خدمات مراکز مشاوره، مشاوره پیش از ازدواج است. در مشاوره پیش از ازدواج معمولاً یک زوج برای تصمیم گیری در خصوص انتخاب شان به مشاور ازدواج مراجعه می کنند. این زوجین گاهی به اخیتار و گاهی به اجبار برای مشاوره ازدواج مراجعه می کنند. در مشاوره ازدواج فرایندهایی توسط مشاور به کار گرفته می شود تا این دو را از نقطه نظرهای متفاوت مورد بررسی قرار دهد. به عنوان مثال؛ آزمون های شخصیت، مصاحبه و انجام تمرین هایی که در نهایت تمامی این موارد مشاور و دختر و پسر و زن و مرد را به این نتیجه می رساند که برای اینکه در خصوص ازدواج خود تصمیم گیری کنند، منتظر چه ریسک هایی باید باشند؟ و بر اساس آن در مورد ازدواج یا عدم ازدواج تصمیم گیری کنند.
مشاوره خانواده و فردی که در این حوزه تجربه کافی داشته باشد می تواند مشاوره ازدواج انجام دهد. علاوه بر این مشاور پیش از ازدواج باید خود را به طور مرتب به روز نماید و از پویایی ها جامعه آگاه باشد. به عنوان مثال یک مشاور به روز این روز ها در باید با مفاهیمی همچون ازدواج سفید، همخانگی و انواع روابط مبتنی بر هدف خاص که بین جوانان رایج است آگاه باشد. همچنین آگاهی از نحوه تعاملات معمول بین جوانان و نوع گفتمان های شایع در میان آنها به ویژه در خصوص تشکیل خانواده و ازدواج آگاه باشد.
در پاره ای از موارد مشاوره ازدواج توسط زوجین پذیرفته شده است و هر دو ضرورت آن را می دانند در برخی موارد هم یکی از زوجین به مشاوره ازدواج اعتقادی ندارد و به اصرار طرف مقابل فقط برای انجام مراحلی که در این فرایند باید انجام شود مراجعه کرده است. این در حالی است که در بسیاری از کشورها اگر فردی بخواهد ازدواج خود را به صورت قانونی ثبت نماید و از مزایا، حمایت ها و امکانات دولتی بهره مند شوند، لازم است حتماً دروه هایی را تحت شرایط خاصی بگذرانند و پس از آن گواهینامه ازدواج دریافت نمایند.
در گذشته مشاوره پیش از ازدواج در جوامع سنتی به شکل مدرن امروزی احساس نمی شده است و به نظر می رسد این فرایند ساده تر بوده زیرا جامعه تا آن حد پیچیده نبوده است. از سوی دیگر جامعه پیچیده امروزی این نیاز را ایجاد کرده است که در هنگام انتخاب همسر با توجه به شناخت کمتر و یا عدم شناخت از طرف مقابل حتماً مشاوره پیش از ازدواج از ضروریات باشد.